Buşteniul îşi celebrează personalităţile

  |  2.132 afișări

Vineri, 27 iunie 2014, va avea loc un eveniment de suflet pentru oraşul Buşteni: Muzicianul Matei Corvin şi profesorul Marin Guşter vor primi titlul de „Cetăţean de onoare” al oraşului Buşteni.

Buşteniul îşi celebrează personalităţile

Matei Corvin, născut în Buşteni, cu o prodigioasă carieră muzicală, actualmente este flautist, director şi prim dirijor al Orchestrei Cape Town Simfonia din Africa de Sud unde desfăşoară o bogată activitate concertistică atât în Africa de Sud, pe plan internaţional cât şi în ţară.

Profesorul Marin Guşter, cu o activitate la catedră de aproape o jumătate de secol (din 1965) este sufletul activităţii muzicale din Buşteni. Deşi pensionat de 8 ani, mai desfăşoară ore de muzică la şcolile din Buşteni. În afară de activitatea didactică coordonează cercurile aplicative de muzică instrumentală (pian, chitară, mandolină) din cadrul Centrului Cultural „Aurel Stroe” din localitate şi este prezent cu corul elevilor la toate evenimentele solemne din oraş. Mai menţionăm valoroasa şi competenta implicare a domniei sale, alături de colectivul Centrului Cultural „Aurel Stroe” la organizarea şi susţinerea, de mai bine de şase ani, a Stagiunii Muzicale de la Buşteni.

Ceremonia de decernare a titlurilor de „Cetăţean de onoare” va avea loc la ora 16.00 iar la ora 17.30, la Centrul Cultural „Aurel Stroe” din Buşteni va avea loc CONCERTUL EXTRAORDINAR al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești. Orchestra va fi dirijată de Matei Corvin care va avea şi un moment muzical de flaut solo în acompaniamentul orchestrei. Programul va cuprinde o serie de bijuterii muzicale din creaţia lui Beethoven, Mozart, Mascagni, Brahms, Ivanovici, Gluck şi J. Strauss.

Sâmbătă, 28 iunie 2014, la ora 18.00, în cadrul Stagiunii Muzicale de la Buşteni, pianista Ioana Enea, absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti la clasa prof. Vlad Dimulescu, va susține un recital de pian cu următorul program: J.S.Bach – Preludiu și Fuga în do # minor din Clavecinul binetemperat, vol I, L. van Beethoven – Sonata op. 110, J. Brahms – 6 Klavierstucke op. 118 şi Alban Berg – Sonata.

Recitalul se organizează prin amabilitatea doamnei prof Sanda Maistorovici în parteneriat cu Asociația Culturala „Paul Constantinescu 2009” Ploieşti.

 

ACTUALIZARE:

Vineri, 27 iunie 2014 la Buşteni a fost sărbătoare: Într-un cadru festiv, în prezenţa şi aplauzele îndelungate a unei săli pline de cetaţeni ai Buşteniului dar şi de turişti, primarul oraşului, domnul Emanoil Savin, a înmânat muzicianul prof.univ.dr.Matei Corvin şi profesorul Marin Guşter diplomele de „Cetăţean de onoare” al oraşului Buşteni precum şi alte trofee şi distincţii menite să consfinţească acest titlu.

Corvin la flaut

Au fost evidenţiate, cu această ocazie, meritele celor doi fii ai Buşteniului (Unul născut aici dar ducând faima ţării în lume – este vorba de Corvin Matei, profofesor universitar doctor la Universitatea de Muzică din  Cape Town şi  director şi prim dirijor al Orchestrei Cape Town Sinfonia din Africa de Sud; iar celălalt, domnul prof.Marin Guşter, născut în Teleorman dar adoptat ca fiu al Buşteniului, de vreme ce acum 50 de ani a fost încadrat ce profesor aici şi mai predă şi azi, deşi a ieşit de 8 ani la pensie, timp în care, a fost şi este sufletul activităţii muzicale din Buşteni.)

Concert

Ceremonia de decernare a titlurilor de „Cetăţean de onoare” a fost urmată de un minirecital la mandolină susţinut de profesorul Marin Guşter care ne-a plimbat prin istoria muzicii de la Bach la muzica populară românească; după care a avut loc CONCERTUL EXTRAORDINAR al orchestrei Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău sub bagheta dirijorului Corvin Matei care a încântat publicul şi cu un moment muzical de flaut solo în acompaniamentul orchestrei.

Decernare titlu Corvin Matei

Programul a fost unul specific momentelor festive, cu bijuterii muzicale atractive şi accesibile, din creaţia unor mari clasici ai muzicii universale. Concertul s-a încheiat cu „Radetzky Marsch”, a lui  Johann Strauss, în aplauzele ritmate ale publicului.

Decernare titlu Marin Guster

Sâmbătă, 28 iunie 2014, în cadrul Stagiunii Muzicale de la Buşteni, pianista Ioana Enea, absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti la clasa prof. Vlad Dimulescu, a susţinut un recital de pian cu următorul program: J.S.Bach – Preludiu si Fuga in do # minor din Clavecinul binetemperat, vol I, L. van Beethoven – Sonata op. 110, J. Brahms – 6 Klavierstucke op. 118 şi Alban Berg – Sonata.

Recital Ioana Enea

Recitalul a fost organizat prin amabilitatea doamnei prof Sanda Maistorovici în parteneriat cu Asociatia Culturala „Paul Constantinescu 2009” Ploieşti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *