Concert extraordinar Nicolae Voiculet: “Romania din inima” sustinut langa Crucea de pe Caraiman

  |  1.730 afișări

Pe 14 septembrie, la ora 14:00, de Ziua Crucii, Monumentul “Crucea Eroilor Neamului” de la Caraiman şi staţiunea Buşteni vor fi martorele unui eveniment unic în istoria muzicii de nai şi a muzicii în general. Artistul Nicolae Voiculeţ va susţine, alături de orchestra sa și invitați speciali, un concert omagial adus celor peste un milion de eroi ai neamului, căzuţi în cele două Războaie Mondiale, cu ocazia implinirii a 100 de ani de la declanşarea primului Război Mondial.

Concert extraordinar Nicolae Voiculet - 'Romania din inima' sustinut langa Crucea de pe Caraiman

Concertul va avea loc la Crucea de pe Caraiman, care  conform Guinness World Record este «Cea mai mare cruce din lume », 39.30m, amplasata la o altitudine de peste 2291m. Va fi filmat şi difuzat de posturi de televiziune din România şi  străinătate, mediatizat pe toate canalele de comunicare.

Evenimentul este organizat de către Asociaţia Culturală “Nicolae Voiculeţ”, Asociaţia Exploring Culture şi Innovation Travel, cu sprijinul Primăriei oraşului Buşteni, Autorităţii Naţionale pentru Turism, al Institutului Cultural Român şi al Jandarmeriei Române. De asemenea, la buna organizare a evenimentului şi-au adus sprijinul firma Eurolines România generalul Olimpiodor Antonescu si Fundatia Culturala Bartoc.

Naistul Nicolae Voiculet

Spectacolul de la Crucea Caraiman face parte din turneul “România, din inima ta”  desfăşurat de-a lungul acestui an, atât în ţară, cât şi în străinătate.

“România, din inima ta” înseamnă trezirea inimii şi a conştiinţei din fiecare român la ceea ce reprezintă valori autentice: eroi, istorie, rădăcini, regalitate, acasă, familie. Repertoriul conţine lucrări din patrimoniul românesc, printre care Căluşul, Ciocârlia, Doina Sperantei si altele. Legătura dintre nai, turism si brand de tara este foarte mare şi profundă. Naiul în sine, prin puterea şi sunetele lui, reprezintă o parte a turismului si a identitatii romanesti. Turiştii,  când vizitează o destinaţie, sunt atraşi de locuri, de oameni, de obiceiuri şi tradiţii, inclusiv de artă. Naiul este cel mai vechi instrument din lume, iar România este patria naiului.. Acum rugăciunea NAIULUI va fi cea mai aproape de CER”, declară artistul Nicolae Voiculeţ, care a compus şi adaptat special pentru acest eveniment câteva melodii.

În seara aceleiaşi zile va avea loc Conferinta – Gala Caritabila “România, din inima ta”, la Castelul Cantacuzino din Buşteni. Concertul are caracter umanitar, având ca scop acordarea  bursei “Fănică Luca”, la 120 ani de la naşterea primului profesor al naiului. Printre invitaţii speciali se vor număra Ambasadori ai turismului românesc, oameni de turism, oameni de cultură, autorităţi publice centrale şi locale.

Evenimentul “România, din inima ta” urmăreşte creşterea notorietăţii şi furnizarea de informaţii privind obiectivele turistice culturale ale staţiunii Buşteni, ale Munţilor Bucegi şi alte României în general. Evenimentul are ca scop atragerea de turişti şi crearea de noi programe de turism cultural în România. Formele de turism promovate în cadrul evenimentului sunt turismul cultural, turismul rural, circuitele culturale, turismul activ şi în natură.  De asemenea, va fi subliniată legătura dintre muzică şi turism, în special prin nai – instrument al spaţiului românesc.

La conferinţa de presă dedicată evenimentului a fost prezent şi inginerul Alexandru Bartoc, cel care a inscris Crucea de la Caraiman în Cartea Recordurilor – Guinness Book, drept cea mai mare cruce din lume, situată la altitudinea de peste 2291m şi înaltă de 39,3 m. Crucea a fost înregistrată oficial cu acest record pe 18 august 2013.

“Ne bucură să fim parteneri ai acestui eveniment şi să sprijinim o manifestare a recordurilor. Vom dori să fim în continuare alături de artistul Nicolae Voiculeţ şi să contribuim la promovarea acestui concert şi, de fapt, a periplului intitulat “România din inima ta” prin manifestări în Europa şi în alte părţi ale lumii. Nicolae Voiculeţ nu este doar un ambasador al turismului românesc, ci este şi un ambasador de marcă al culturii româneşti”, a subliniat Liviu Jicman, vicepreşedinte al Institutului Cultural Român.

“Evenimentul de la Crucea Caraiman reprezintă o combinaţie perfectă între industria creativă, artistică, şi cea turistică. Crucea de la Caraiman constituie ea în sine o atracţie turistică, iar evenimentul creat de artistul Nicolae Voiculeţ îmbină perfect cultura şi turismul”, a precizat Dragoş Anastasiu, preşedintele grupului Eurolines Romania.

“Aş dori să ne implicăm cu toţii în promovarea unor astfel de evenimente de înaltă ţinută, precum cele susţinute de prietenul meu, artistul Nicolae Voiculeţ. Asemenea iniţiative contribuie mult la promovarea ţării noastre peste hotare”, a menţionat multiplul campion mondial la tenis Ilie Năstase, Ambasador al turismului românesc.

Programul evenimentului de pe 14 septembrie

Partea I – Crucea Caraiman:

  • 14.00 – Deschiderea concertului. Ansamblul de tulnicărese din satul Avram Iancu, judeţul Alba, Munţii Apuseni;
  • 14.20 – Ansamblul de căluşari de la Slatina;
  • 14.30 – 15.00 – Concert Nicolae Voiculeţ şi orchestra sa.

Partea II – Castelul Cantacuzino (Buşteni), orele 19.30, Conferinţă şi Gala caritabilă “România din inima TA”:

  • Promovarea turismului cultural şi a evenimentelor cultural-turistice din România;
  • Sprijinirea talentului românesc prin înfiinţarea şi acordarea bursei de studiu “Fănică Luca”, primul profesor al naiului modern;
  • Licitarea naiului  cu care artistul Nicolae Voiculet va canta la Crucea de la Caraiman;
  • Spectacol de sunet şi lumini, care vor fi îndreptate către Monumentul « Crucea Eroilor Neamului ».

Despre artistul Nicolae Voiculeţ

Nicolae Voiculeț, artist complex, virtuoz al naiului, dirijor, coordonator muzical și producător, promotor al imaginii României, devenind astfel un Ambasador al Identității Naționale a făcut cunoscută tradiţia poporului român prin vibrația naiului sau, în sute de concerte susținute în întreaga lume. A colaborat cu artisti si orchestre de renume mondial in diferite ocazii dar si in scopuri caritabile.

Sunetul naiului său  a calatorit in lume, ducand cu el inegalabila muzica romaneasca din Japonia in America de Nord, din lumea araba in America de Sud. A concertat in toata Europa si a fost invitat pe cele mai importante scene alaturi de orchestra sa. Este Ambasador al Turismului Românesc, iar in ultimii 10 ani a susținut concerte în prezența a peste 65 de lideri de stat și a răspuns cu onoare invitațiilor de a concerta pentru imaginea Romaniei in lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *