Crucea Caraiman va fi Perla Bucegilor – Proiect finantat de guvernul norvegian

  |  3.836 afișări

Crucea de pe Caraiman, intrata in 2013 in ”Guiness Book ”, ar putea deveni perla Bucegilor. Autoritatile locale, ajutate de guvernul norvegian, vor sa investeasca in acest monument doua milioane de euro.

1979279_441824205950625_1060182911_o

1979279_441824205950625_1060182911_o

In preajma vor aparea un heliport luminat noaptea, o terasa suspendata deasupra prapastiilor dar si un muzeu al casei regale, care a donat banii pentru ridicarea impresionantei constructii.

Cea mai inalta cruce din lume amplasata pe un varf de munte a fost ridicata acum 86 de ani la initiativa Regelui Ferdinand si a Reginei Maria, in memoria soldatilor cazuti
in Primul Razboi Mondial.

De atunci insa, n-a avut parte de nicio reparatie, iar vremea aspra, dar si cohortele de turisti au lasat urme adanci: crucea a fost vandalizata, are soclul crapat si tencuiala cazuta.

Deasupra prapastiei, va fi construita o terasa suspendata din sticla de pe care turistii pot admira peisajul. De asemenea, ei se vor bucura de wireless, dar si de camere web care transmit imaginile direct prin internet.

Initial, autoritatile si-au propus doar sa repare stricaciunile. Insa, cand au aflat ca norvegienii sunt dispusi sa ne ajute, au extins proiectul.

Dan Manea arhitect: „Peste prapastie am propus structura metalica, o platforma belvedere care sa ne plaseze asa in imponderabilitate fata de munte.

Incaperea de la baza monumentului, care acum foloseste drept magazie, va deveni si ea punct de atractie: inauntru, pe cele doua nivele, va fi amenajat un muzeu virtual cu panouri digitale pe care vor rula informatiii despre familia regala si despre Primul Razboi Mondial.

Marian Ilie, City manager Primaria Busteni: „Tot ce va fi expus acolo va avea o forma virtuala de asa maniera incat sa nu existe tentatii din partea rau-facatorilor, totul va fi virtual.”

Lucrarile de consolidare si modernizare ar urma sa inceapa la vara. Sutele de tone de materiale necasare vor fi carate pe munte cu elicopterul, nu ca acum 86 de ani cand au fost trase de care cu boi.

Pe platou se va ridica un heliport care va fi folosit pentru transportarea materialelor de constructie, iar apoi va putea fi folosit si de turisti iar in caz de urgenta, de salvamontisti. Acest heliport va fi dotat cu sistem de iluminat care va permite aterizarea si pe timp de noapte.

Putinii turisti care astazi ajusesera la Cruce nu pareau foarte entuziasmati de planurile edililor.

Turista: „Aici ar trebui sa vii doar cu rucsacul, nu ne trebuie internet, aici venim sa ne bucuram de natura.

Mihai Toptal agent de turism: „Suntem convinsi ca o sa atragem la Busteni foarte multi turisti, sunt turisti care cunosc monumentul doar din imagini.

Ca sa fie vizibila si noaptea, Crucea Eroilor va avea si un sistem nou de iluminare.

SURSA: http://stirileprotv.ro

dali-_aviz_fav_mc (2)

pas1 pas2 pas3 cruce mod elt tridimensional cruce tridimens tridim marg7 tridim marg9

3 Responses to Crucea Caraiman va fi Perla Bucegilor – Proiect finantat de guvernul norvegian

  1. staicut stefan

    toata consideratia pt aceasta initiativa. bunicul meu Staicut ioan din Comarnic nascut la 27 sept 1904 a lucrat la constructia crucii caraiman. cariind dinamita cu rucsacul.

  2. Handoca Genoveva

    CRUCEA CARAIMAN-BUSTENI, de fapt toata VALEA PRAHOVEI reprezinta un colt de Rai in care merita investit. Este comoara si mandria tarii noastre. Proiectul propus este absolut exceptional.

  3. Ma bucur ca se vor face restaurari, va arata mult mai bine dupa aia. E totusi putin jenant ca autoritatile romane nu au gasit fonduri sa faca aceste restaurari fara sprijinul financiar al norvegiei. Daca nu ar fi atat de multi hoti la conducere nu ar fi nevoie ca o tara „fara” Dumnezeu sa faca aceste finantari. Ar fi precaut ca donatiile din partea norvegiei sa fie supravegheate de un reprezentant al aceleiasi tari pt a se asigura ca nu isi vor baga bani in buzunare cei care vor fi responsabili cu aceste renovari. Nu vreau sa jignesc, dar asta se intampla peste tot in romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *