Cultura

  |  6.873 afișări

Cultura

Crucea Eroilor Neamului

 

Cel mai mare si valoros monument al orasului Busteni, unic in tara, este Crucea Eroilor Neamului cazuti pe campurile de lupta pentru intregirea neamului. A fost construita intre anii 1926-1927 prin grija Majestatii Sale Regina Maria si amplasata pe saua muntelui Caraiman, la cota 2291 m.Crucea este executata din profile de otel, asezata pe un soclu din beton armat, iar in interiorul acestuia se afla o incapere care a adapostit initial dinamul generator de energie electrica care alimenta cele 300 de becuri a 500 W fiecare. Dimensiunile monumentului sunt impresionante avand inaltimea de 48 m si latimea de 14 m. In anul 2005 Monumentul a fost racordat la energia electrica a orasului, iar in noptile cand cerul este senin, privitorului i se ofera o imagine feerica prin aparitia unei cruci imense inconjurata de numeroase stele de pe bolta cereasca.

Monumentul ” Ultima Grenada „

Monumentul situat intre Biserica Domneasca si statia CFR, a fost ridicat in anul 1928 prin grija patronului Fabricii de Hartie Otto Schiel. Statuia a fost dedicata eroului

Caporal Vasile Musat, cazut in primul razboi mondial. Este opera sculptorului Dumitru Barlad si reprezinta pe caporal aruncand grenada in tabara dusmana cu mana dreapta ce-i mai ramesese teafara.Caporalul Musat s-a nascut in anul 1890 in comuna Domnesti – Arges. A facut parte din batalionul unu al regimentului doi graniceri, care avea sarcina pazirii granitei in sectorul muntelui Susai intre Predeal si Valea Prahovei. A luptat in jurul Brasovului si in defileul Oltului la Caineni. A fost ranit in lupte de mai multe ori, dar, stapanit de un nobil sentiment patriotic, a refuzat sa plece in spatele frontului. Transferat la o unitate in Muntii Vrancei, a fost ranit la bratul stang, continuand sa participe la batalii si sa arunce grenade cu bratul sanatos. A murit eroic in luptele de la Oituz, La inaugurarea monumentului in data de 9 septembrie 1928, a luat parte insasi M.S. Regina Maria, insotita de intreaga sa suita regala.

Biserica Domneasca

Zidita din piatra de cariera, este o copie redusa a Manastirii Horezu, prin arhitectura, dotarile interioare si vechimea sa, intrand in randul monumentelor remarcabile ale orasului. Este o biserica ortodoxa , construita in anul 1889. Ctitorie a regelui Carol I si a reginei Elisabeta, pictati in marime naturala in pronaos. In forma de cruce cu doua turle de forme diferie, a fost ridicata de constructori italieni condusi de Pietro Dreossi. Mobilierul este din stejar masiv, iar catapeteasma, considerata a fi cea mai frumoasa din Romania, a fost lucrata la Viena.Icoanele originale pastrate, sunt pictate de Gheorghe Tatarascu si ucenicii sai. Pictura originala din altar are acelasi autor ca si la Manastirea Sinaia – Agnes Exner.

Casa Romano – Franceza

In centrul orasului vis – a – vis de Primaria orasului Busteni ( Bulevardul Libertatii – 174) se gaseste Casa Romano – Franceza ( CRF ), institutie care are drept scop raspandirea culturii si civilizatiei romane prin orice mijloc legal in zona Vaii Prahovei ( de la Campina la Predeal ).In acelasi timp CRF asigura legatura dintre cele doua localitati infratite Moissy – Cramayel – Franta ( departamentul Saint -et – Marnel – localitate situata la aproximativ 35 Km in sud – estul Parisului ) si orasul Busteni. Hotararea construirii CRF a fost luata cu ocazia semnarii infratirii intre cele doua localitati ( 1994 ) si a fost realizata in egala masura cu fonduri locale franceze si romanesti ; a fost inaugurata la 1 septembrie 1996. Activitatea CRF se deruleaza in cadrul Asociatiei ” Prietenii Casei Romano – Franceze ” condusa de un consiliu de administratie format din 11 persoane ( 4 francezi si 7 romani ), consiliu condus de primarii celor doua localitati. Directorul CRF, Profesor Dan Parpauta, pune in practica hotararile consiliului de administratie. Cladirea CRF este o constructie miniona cu un etaj si este proprietatea Primariei orasului Busteni. La parter se afla secretariatul, cabinetul directorului, holul pentru expozitii, sediul Asociatiei de Infratire Busteni – Moissy – Cramayel si sediul Consortiului Local Busteni.

La etaj se afla biblioteca, sala de cursuri si sala de festivitati. Activitatile CRF:

Cursuri de limba franceza – prof. Otilia – Rodica Parpauta si Mihaela – Gabriela Dumitrescu. De anul acesta se vor oferi diplome prin intermediul Aliantei Franceze din Ploiesti. Datorita frecventarii cursurilor de franceza organizate la CRF, elevii Scolii Generale nr.1 Busteni au reusit sa castige primele locuri la faza judeteana a Olimpiadei de franceza organizata la Ploiesti.

Biblioteca – imprumut carte
Fond de carti in prezent: 4.055;
Imprumuturi; intre 682 ( in anul 1997 ) si 1406 ( in anul 2001 ).
Pentru atragerea publicului, s-a inaugurat rubrica ” Cartea saptamanii „, unde se prezinta noutatile cele mai interesante ale bibliotecii.

Consultare abonamente

Videocasete si CD-uri
Casete video:117;
Casete audio: 25;
Cd -uri: 68

Corul ARMONIA

Expozitii
Expozitie cu desenele elevilor Scolii Generale nr.1 Nicolae Balcescu – Prof. Vasile
Expozitii de fotografii a tanarului artist din Brasov – Adrian Simion
Expozitie de desen si pictura – Mihaela Turbatu din Targoviste
Proiect pentru 2004 sau 2005 – sejururi reciproce de o saptamana, in localitatea omoloaga, a unor grupuri de elevi de gimnaziu,pentru a realiza desene si picturi.

Centrul Cultural AUREL STROE

www.centrulculturalbusteni.ro

” Cultura fiecarui popor  este masura fericirii si singuratatii lui”

Simion Barnutiu

Cladirea Centrului Cultural Aurel Stroe, este clasata in categoria cladirilor de patrimoniu deoarece aici a functionat prima scoala din Busteni  infiintata in 1887.Cladirea a fost renovata in 1999 si dispune de spatii generoase dotate cu aparatura si instalatii de sunet si lumini moderne.

Centrul Cultural Aurel Stroe reprezinta un pol de cultura al vaii Prahovei, aici avand loc numeroase manifestari cultural-artistice de interes local, national si international, unele dintre acestea devenind traditionale:

 • Festivalul International de Teatru Busteni 2007;
 • Festivalul National al Teatrelor de Revista pentru Copii aflat la a XV-a editie din care 12 au avut loc la Busteni;
 • Gala Nationala a Teatrelor Studentesti ” Seri in lumea Thaliei”, din care 5 editii au avut loc la Busteni;
 • Stagiunea muzicala organizata in colaborare cu Muzeul National „George Enescu”, Bucuresti, cu recitaluri muzicale in fiecare sambata;
 • Manifestari in cadrul celor doua festivaluri internationale „Enescu si muzica lumii” organizat de Fundatia „Prietenii muzicii Serafim Andrupov” si Festivalul „George Enescu” organizat de Muzeul National George Enescu-Bucuresti;
 • Saltamana Culturala de la Busteni, manifestare complexa, intrunind manifestari artistice variate, anul acesta 2010 aflandu-se la a III-a editie;
 • Festivalul International de film Documentar Turistic Religios ” Craiman Fest-Busteni 2009

Personalitati care, in timp ne-au trecut pragul: Radu Beligan, Gheorghe Dinica, Marin Moraru, Victor Rebenciuc, Mariana Mihut, Tamara Buciuceanu, Virgil Ogasanu, Maia Morgenstern, Valentin Gheorghiu, Gabriel Croitoru, Cristian Mandeal, Johny Raducanu, Ghiury Pascu, Horatiu Malaele, Nicolae Urss, Tatiana Stepa, Vasile Seicaru, Victor Socaciu, academician Mihai Cimpoi, poetul moldovean Valeriu Matei, Nicolae Dabija, Ilie ilascu si multi altii.

BiBLIOTECA ORASENEASCA

Dotare – numar de volume – 27.332

Activitatea Bibliotecii Publice se desfasoara conform actelor emise de Ministerul Culturii si Cultelor privind organizarea si functionarea bibliotecilor publice ( Ordin nr.2069 / 1998 si Ordinul nr.2026/2000) si de Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania.

Orologiul ce s-a montat pe fatada Casei de Cultura din Busteni ( acolo unde a existat un ceas de exterior cu ani in urma ) este un aparat de exceptie – ceas sincronizat cu ceasul atomic.

Precizia absoluta este asigurata de sincronizarea prin sistemul GPS ( Global Positionig System ) – sistem de radio navigatie globala format dintr-o constelatie de 24 de sateliti si statiile lor de la sol. Orologiul are un cadran cu diametrul de 70 cm, reglare automata a mecanismelor si a orei vara – iarna, sistem acustic sonor care contine un amplificator de 500 W si doua difuzoare de 250 W.

In memoria sa orologiul are inglobat un numar de 64 de melodii care pot fi programate in functie si de evenimentele deosebite si sarbatori legale.

Printre alte melodii se pot asculta colinde de Craciun, Imnul National al Romaniei, Imnul UE, Hora Unirii, Imnul Bucegilor etc.

Firma producatoare este BODET din Franta iar cea care s-a ocupat de achizitionare si montaj este o firma din Oradea.

De remarcat este faptul ca astfel de orologii au mai fost montate in Franta, Spania, Australia, Bosnia, Grecia, Malayezia, Peru, Turcia etc.

Aceasta investitie este de 9000 Euro, banii fiind de la bugetul local.

Cetatenii orasului Busteni pot fi mandrii de o astfel de achizitie, ceasuri asemanatoare existand in orase din cele mai mari tari din lume.

Muzeul CEZAR PETRESCU

Pe strada Tudor Vladimirescu numarul 1, intalnim o vila cu un aspect deosebit: este vila in care a locuit din 1937 pana in 1961, scriitorul Cezar Petrescu, autorul unor carti de mare valoare din literatura noastra, ca: Intunecare, Apostol, Romanul lui Eminescu, Fram Ursul Polar, etc.

Muzeul contine biblioteca personala a scriitorului ( 1034 volume din care 3/4 in limba franceza ). In hol pot fi admirate trei sculpturi semnate Oscar Han, iar pe pereti sunt expuse cateva lucrari ale pictorilor Jiquidi, h.Dumitru, iser si G. Loewenti.
Muzeul este o sectie a MUZEULUI JUDETEAN DE ISTORIE SI ARHEOLOGIE PLOIESTI.
Capacitate: 309 mp, din care 204 mp spatiu expozitional.
Program de vizitare :
MARTI – DUMINICA : 900 – 1700
Telefon / Fax : 0244 – 321080

Rezervatia de arhitectura industriala si oraseneasca

Situata pe strada Telecabinei nr. 49-51 compusa din:

 • colonie muncitoreasca la IHB ( 1900 );
 • locuinte din incinta Habricii de Hartie;
 • blocuri locuinte muncitoresti din incinta Habricii de Hartie;
 • anexe gospodaresti;
 • hake de productie ale Habricii de Hartie;
 • locuinta oraseneasca de factura romantica – strada Libertatii – 256;
 • locuinta oraseneasca de factura neoromaneasca – strada Libertatii – 250;
 • locuinta oraseneasca de factura traditionala ( vila Piscului ) – strada Soimului – 5;
 • locuinta oraseneasca de factura neoromaneasca – gradinita din strada Zambilelor -4

Pe Bulevardul Libertatii intre numerele 208 si 210, sunt doua banci din piatra masiva prelucrata, construite si amplasate in anul 1904, prin grija neobositului si iubitorului de munte, Nestor Urechia.

Banca ” La Regina ” amplasata in padure la circa 2 km, pe punctul numit ” La Fierastrau „, este o lucrare de arta construita din piatra masiva, la 17 septembrie 1888.

Pe traseul turistic caminul Alpin – Poiana Costilei, este amplasata o troita din lemn sculptat tip maramuresan.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *