Finanțarea europeană dezvoltă orașul Bușteni

  |  2.138 afișări

Stațiunea Bușteni: turism de afaceri și destinație pentru Sărbătorile de Iarnă.

Brosura - I

Bușteni este o stațiune pe care toți iubitorii de munte și nu numai o cunosc cu siguranță. Ceea ce puțini știu este faptul că, în urmă cu sute de ani, Valea Prahovei (de la Comarnic la Predeal) nu era nimic altceva decât un pustiu de așezări.

Singura potecă realizată de localnici se numea “Drumul domnișoarelor”, iar importanța acesteia a început să crească odată ce s-a schimbat scaunul dom nesc de la Târgoviște la București.

Primii oameni stabiliți în zonă au fost în anul 1782, când Mihai Șuțu a înființat o localitate cu 24 de familii, localitate ce a fost denumită Izvorul. De aici, oamenii au început să-și ridice case și în alte așezări din apropiere.

Primul han din zonă a fost Slonul de Piatră, distrus de turci în 1788, iar din 1800 au început să funcționeze în zonă nenumărate hanuri pentru călători.

Bușteniul datează însă ca așezare stabilă de la începutul secolului XIX-lea. Dacă acum sute de ani, Bușteniul nu era o localitate foarte importantă, acum este una dintre stațiunile de referință din România, atât din punctul de vedere al turiștilor dornici de distracție, cât și din cel al investitorilor în serviciile de turism din România, interesați de zona Valea Prahovei.

 

Principalele atracții

Brosura - V

Primarul stațiunii Bușteni, Savin Emanoil, spune că principala atracție a zonei este chiar așezarea localității. “O trăsătură caracteristică a oraşului Buşteni o constituie aşezarea sa chiar la poalele Munților Bucegi – principala atracție a stațiunii. Este una din cele mai populare stațiuni montane, oferind un cadru pitoresc, o mulțime de oportunități şi activi- tăți de vacanță, de la schi la excursii montane. Aici este și punctul de plecare către majoritatea traseelor montane din zonă: Vârful Omu, Caraiman, Coştila, Jepii Mari şi Jepii Mici etc.”, ne-a declarat edilul șef.

 

Proiecte cu finanțare europeană

În ultimii ani, orașul a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă, iar asta se datorează în principal proiectelor cu finanțare europeană, celor pentru modernizarea infrastructurii în turism – finanțate prin MDRAP, precum și a celor ce au vizat infrastructura stradală – din bugetul local, spun autoritățile locale. Unul dintre cele mai importante proiecte destinate dezvoltării este “Buşteni – o stațiune renăscută”, care a cuprins pe lângă reabilitarea unor monumente de patromoniu cultural (precum mansarda Centrului Cultural Au rel Store) și modernizarea infrastructurii sau creşterea calității serviciilor turistice în stațiunea Buşteni. “Lucrările constau în modernizarea zonei centrale a stațiunii prin realizarea a 8 obiective de investiții:

  1. Lucrări de reabilitare a străzii Alpiniştilor;
  2. Lucrări de amenajare a parcurilor şi a locului de joacă pentru copii: Parcul Contemplativ, Parcul din pădurea cu pini, Parcul central Buşteni, Spațiu de joacă pentru copii;
  3. Lucrări de construcție a amfiteatrului în aer liber;
  4. Lucrări de construcție a centrului polivalent;
  5. Lucrări de construcție a sălii de sport pentru activități indoor;
  6. Lucrări de amenajare a instalației de iluminat a Pârtiei Kalinderu;
  7. Lucrări de construcție a unei minigrădini botanice şi amenajarea expoziției permanente cu exemplare unice din Parcul Natural Bucegi;
  8. Lucrări de construcție a pavilionului muzical.

Sursa de finanțare – Fonduri structurale şi cofinanțare din Bugetul local 50 % din cheltuieli eligibile + TVA + cheltuieli neeligibile”, ne-a declarat Emanoil Savin.

 

Un alt proiect important este “Centrul național de informare turistică”.

“Obiectivul general al proiectului îl reprezintă construirea şi dotarea unui Centru național de promovare turistică la nivelul oraşului Buşteni, în locul fostei case Zăinescu, în scopul creşterii numărului de turişti. Creşterea nivelului de cunoaştere a atracțiilor turistice din Buşteni şi crearea unei imagini unice şi pozitive privind oferta turistică a zonei, toate acestea vor duce la revigorarea turismului în oraşul Buşteni”, ne-a declarat primarul din Bușteni.

 

Sărbătorile de Iarnă

Bugetul mediu pentru petrecerea Crăciunului și a Revelionului la Bușteni a rămas neschimbat față de anul trecut, adică aproximativ 2000 de lei, spun autoritățile locale, care explică faptul că Sărbătorile de Iarnă petrecute în stațiune îndeamnă atât la relaxare, cât și la sporturi specifice de iarnă.

Brosura - III

„O vacanță de Sărbători la Bușteni înseamnă relaxare și agrement, fie pe pârtiile de schi potrivite pentru toate vârstele și nivelurile, fie la cel mai mare Fun Park din țară, realizat după modelul parcului din celebra stațiune austriacă Innsbruck. Alte sporturi specifice care pot fi practicate sunt: snow- board-ul, skiboard-ul, săniuşul, escalada pe gheață, dar și drumețiile sau alpinismul. Toate acestea, cumulate cu pachetele speciale oferite de unitățile de turism din localitate cu prilejul Crăciunului și a Anului Nou, constituie toate ingredientele unei vacanțe perfecte”, ne-a declarat Emanoil Savin, primarul orașului Bușteni.

Domeniul Schiabil Kalinderu, care cuprinde două pârtii de schi (Kalinderu I -cu instalație de nocturnă- și Kalinderu II -o pârtie de sanie și un parc de distracții care funcționează atât vara, cât și iarna-), Fun Park-ul dotat cu sanie tobogan, bandă de urcare, baby lift, tubing, karusel și pârtie artificială de schi sunt doar câteva dintre motivele pentru care cei care vor să practice sporturi de iarnă aleg Bușteniul.

“Mai trebuie menționat faptul că, la Bușteni, la baza Pârtiei Kalinderu, se desfășoară anual Cupa Mondială de Escaladă pe Gheață, eveniment unic în România, organizat de Primăria Bușteni, în colaborare cu Clubul Alpin Român (CAR), Uniunea Internațională a Asociațiilor de Alpinism (UIAA) şi Federația Română de Alpinism şi Escaladă (FRAE). Competiția este una dintre cele mai spectaculoase, concurenții escaladând structuri artificiale înalte de 22 de metri, acoperite cu gheață menținută cu un sistem special de refrigerare, proiectat și construit în Canada. Anul acesta, evenimentul se va desfășura în perioada ianuarie, atunci când vom sărbători Zilele Orașului Bușteni”, explică Emanoil Savin.

 

Turism de afaceri

Bușteni este cunoscut și ca destinație pentru team building-uri sau conferințe ori întâlniri de afaceri. Hoteluri importante precum Alexandros, Peștere, Pârâul Rece sau vile de 3 până la 5 stele precum Villa Emitage sau Bruno sunt doar câteva dintre locațiile alese de cei care vor să-și invite partenerii de afaceri la o întâlnire informală pentru a discuta despre proiectele de viitor.

Brosura - IV

„La nivelul stațiunii turistice Buşteni pot fi practicate sau există premisele pentru a fi practicate mai multe forme de turism, cum ar fi și turismul de afaceri. Orașul Bușteni dispune de un Centru de Pregătire pentru Personalul din Industrie (CPPI), instituție publică subordonată ministerului de resort în domeniul economiei, ce are ca obiect principal de activitate formarea profesională continuă a adulților. Centrul este dotat cu un amfiteatru (cu o capacitate de 370 de locuri) și șase săli de instruire, cu instrumente moderne de predare, calculatoare, proiectoare multimedia, conexiune permanentă la internet şi au ca destinație organizarea de conferințe, simpozioane, seminarii etc. Un alt aspect ce trebuie menționat este faptul că multe dintre unitățiile de cazare din localitate și-au creat săli de conferințe și spații amenajate pentru întâlniri de afaceri”, ne-a declarat Emanoil Savin, primarul orașului Bușteni.

 

Proiecte de viitor pentru Bușteni

În perioada următoare, principalele proiecte de interes pentru autoritățile locale sunt legate de dezvoltarea drumurilor de acces către principalele destinații turistice, spune primarul Emanoil Savin, și anume:

Brosura - II

  • Modernizarea drumului de acces DC 132: DN1 – Cabana Gura Diham – limită județ Braşov – oraşul Buşteni, județul Prahova;
  • Modernizarea drumului de acces: Zamora – Baiului, strada Principală, km. 0+0000-6+832, oraşul Buşteni – 6,832 km.

“Proiectele mai sus menționate, vor fi finanțate prin intermediul Programului Naționa al de Dezvoltare a Infrastructurii, derulat de M.D.R.A.P. De asemenea, se are în vedere finalizarea modernizării rețelei de utilități publice, ceea ce implică: reabilitarea şi extinderea rețelelor de apă şi canalizare; iluminare nocturnă adecvată a monumentelor arhitectonice şi altor clădiri valoroase ca aspect”, declară edilul Emanoil Savin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *