Impresii si Noutati: Agenda Culturala pentru 3-11 octombrie 2014

  |  1.700 afișări

Vineri, 03 octombrie şi sâmbătă, 04 octombrie, s-a desfăşurat la Centrul Cultural „Aurel Stroe” din Buşteni, a VI-a ediţie a festivalului internaţional „Aurel Stroe”, eveniment organizat în parteneriat de Filarmonica Banatul din Timişoara şi Centrul Cultural „Aurel Stroe” din Buşteni, prin Proiectul Cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Ca şi celelalte ediţii, evenimentele desfăşurate în cadrul festivalului au fost legate de personalitatea şi opera maestrului, având un caracter omagial.

Festivalul Aurel Stroe - 09

Vineri, 03 octombrie a avut loc lansarea volumului „Incomensurabilitatea în Opera – trilogie ‚Orestia’ de Aurel Stroe” a muzicologului şi compozitoarului Ana Szilágyi, fostă studentă a maestrului, urmată de un dublu recital muzical susţinut de Maria Petcu Catrina – soprană şi Liliana Iacobescu la pian şi Luigi Manta cu un recital de pian. În cadrul dezbaterilor ocazionate de lansare au vorbit, pe lângă autoarea volumului, şi saxofonistul francez Daniel Kientzy, fost prieten al lui Aurel Stroe care a evocat o serie de întâmplări ale prieteniei lor, au vorbit, de asemeni, Cezar Verlan, dirijor şi Cristian Ardelean, interpretul lui Oreste din „Eumenidele”, care au povestit despre experienţa lor legată de opera Orestia. Programul recitalului a cuprins lucrări din opera lui Aurel Stroe şi lucrări dedicate marelui compozitor de către autori care l-au cunoscut şi apreciat.

Festivalul Aurel Stroe - 06

Sâmbătă, 04 octombrie, a fost o zi cu o puternică încărcătură emoţională: în prezenţa membrilor familiei (soţia, fiica şi nepoţii maestrului), a unor natabilităţi ale oraşului (primar, viceprimar, consilieri şi profesori) şi a unei largi audienţe, a fost dezvelit bustul compozitorului, muzicologului şi pedagogului Aurel Stroe, operă realizată de sculptorul Nicolae Lupu. Lucrarea a fost realizată în ipsos şi dăruită de autor, cu mare generozitate Centrului Cultural, iar în discursul domniei sale, domnul primar Emanoil Savin şi-a exprimat intenţia de a găsi resurse pentru realizarea lui în bronz şi amplasarea într-un loc vizibil din curtea centrului cultural.

Festivalul Aurel Stroe - 02

După ceremonial, pe scena centrului cultural, a avut loc partea a III-a – Eumenidele din opera- trilogie Orestia, compoziţie a lui Aurel Stroe, după tragedia cu acelaşi nume a lui Eschil, în interpretarea unui grup de artişti ai Filarmonicii Banatul din Timişoara sub bagheta lui Cezar Verlan şi cu participarea extraordinară a saxofonistului francez Daniel Kientzy.

Festivalul Aurel Stroe - 08

Spectacolul Eumenidele este prezentat în cadrul unui turneu la Timişoara (în premieră naţională), Bucureşti, Buşteni, Cluj şi Suceava.

 

Sâptămâna care urmează va fi sub semnul teatrului:

Vineri, 10 octombrie, orele 17.00 va avea loc spectacolul de teatru pentru copii „Cavalcada surprizelor” în interpretarea trupei Teatrului Particular din Ploieşti. Spectacolul se adresează copiilor claselor I-VIII, preţul biletului fiind de 10 lei, părinţii care vor însoţi copiii având gratuitate.

Sâmbătă, 11 octombrie 2014, orele 18.00, Trupa de teatru „Oglinzi” de pe lângă Colegiul „Mihail Cantacuzino” din Sinaia va interpreta piesa de teatru „Poveşti de familie” de Biljana Srbljanović având următoarea distribuţie: Voin – Toader Ştefan; Milena – Ana Şerbulea; Andrei – Ionuţ Manea; Nadejda – Ilinca Bunea, regia şi scenografia aparţinând trupei de teatru „Oglinzi”. Piesa evocă drama fostei Iugoslavii şi a războiului care a mutilat vieţi şi a produs dezrădăcinari ireversibile.

Intrarea la spectacol va fi liberă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *