Schimburi culturale între Buşteni şi Timişoara

  |  1.762 afișări

În perioada 2 – 5 iunie 2015, o delegaţie a Centrului Cultural “Aurel Stroe” s-au deplasat în cadrul unui schimb cultural la Timişoara, pentru a realiza o acţiune comună cu Filarmonica Banatul.

În deschiderea evenimentului au luat cuvântul pianistul Sorin Petrescu de la Filarmonica Banatul – Timişoara şi directorul Centrului Cultural “Aurel Stroe” din Buşteni domnul Constantin Spurcaciu, care au evidenţiat importanţa schimburilor culturale devenite tradiţionale dintre cele două instituţii şi îndeosebi organizarea în comun a Festivalului Internaţional “Aurel Stroe”.

Joi, 04 iunie 2015, a fost vernisată expoziţia “Lemn si duh” a sculptorului ploieştean Nicolae Lupu, cu lucrări care se află în custodia Centrului Cultural “Aurel Stroe” din Buşteni. Despre expoziţie au vorbit sculptorul timişorean Constantin Grangure şi arhitectul M.C. Donici. Aceştia au remarcat capacitatea autorului de a transpune idei în formă sculpturală, îmbrăcându-le în materia nobilă a lemnului. Expoziţia se află în Foaierul sălii Capitol al Filarmonicii Banatul, unde va putea fi vizitată în perioada 4-26 iunie.

Cu această ocazie, Grigore Golubeanu şi-a lansat şi la Timişoara  volumul de versuri “Ardere” (poeme de vorbe şi linii); Despre poeziile care compun volumul a vorbit scriitorul conf.univ. Daniel Vighi. De asemenea, compozitorul clujean prof.univ.Ionică Pop a relatat despre întâlnirea domniei sale cu versurile autorului şi despre transpunerea lor muzicală.

Acţiunea s-a încheiat cu un Recital vocal-instrumental oferit de baritonul Alexandru Şuca, Sorin Petrescu la pian, Doru Roman – percuţie, Lucian Petrila la vioară şi Andreea Petrila la violoncel, artişti ai Filarmonicii Banatul – Timişoara. Programul a cuprins Cântece pe versuri de Grigore Golubeanu  şi muzică de Ionică Pop, Spiegel im Spiegel de Arvo Pärt  şi Vals de D. Şostacovici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *