ZILELE CULTURII la Busteni in plina desfasurare

  |  2.036 afișări

A trecut o săptămână de foc, plină de evenimente culturale de înaltă ţinută şi certă valoare artistică, evenimente care s-au desfăşurat pe scena Centrului Cultural „Aurel Stroe” din Buşteni  spre încântarea publicului numeros care s-a perindat prin sala de spectacol a centrului cultural.

Concert Final

Luni, 12 august, săptămâna a început în forţă cu „Seara Maeştrilor”. Valentin Gheorghiu şi cu Gabriel Croitoru au ţinut publicul cu sufletul la gură înterpretând cu o virtuozitate de excepţie Sonatina lui Dvorak, Sonata nr.1 a lui Beethoven şi Sonata nr.3 în caracter popular românesc a lui Enescu.

Marţi, 13 august, familia manoleanu „a cântat în familie”; mama, Bianca şi fiica, Stanca soprane iar Remus, tatăl şi Roman, fiul le-au acompaniat, cu rândul la pian dar au şi interpretat solo câteva lucrări din autori de renume.

Pe 14 august, miercuri, studenţii români şi străini, care au participat la cursurile de măiestrie de canto organizate de Fundaţia Culturală „Bianca”, au susţinut un regal de muzică înterpretând vocal arii şi duete din lucrări celebre. Ei au fost pregătiţi timp de două săptămâni, la Buşteni la Centrul Cultural şi la Sinaia, la Casa Enescu de pe Cumpătu, de cătra Maria Diaconu şi Ursula Ruttimann profesoare de canto la Haute Ecole de Musique din Geneva. La sfârşitul concertului toţi studenţii au primit, pe lângă aplauzele publicului, flori şi câte o diplomă de absolvire oferite de organizatori. Diplome de excelenţă şi flori au primit şi cele două profesoare.

Joi, 15 august, publicul, în special copiii, au avut parte de un spectacol de magie şi mentalism oferit gratuit de trupa „Ramini”. Pentru generozitatea cu care a răspuns invitaţiei de a participa la „Zilele Culturii la Buşteni”, trupa „Ramini” a primit, de asemeni, o diplomă de excelenţă din partea organizatorilor.

Vineri, 16 august, renumita soprană Bianca Ionescu, s-a prezentat publicului buştenean, într-o postură inedită, aceea de interpretă de şlagăre celebre din repertoriul românesc şi internaţional. Şlagăre celebre interpretate de Nat King Cole, Édith Piaf, Rita Pavone, Gershwin, Bocelli şi alţii, au fost scoase la lumină şi puse în valoare de minunata voce a Biancăi Ionescu spre încântarea publicului care a răsplătit-o, din plin, cu aplauze.

Sâmbătă, 17 august, a fost zi de teatru: Piesa „Toxic love” de Sorin Misiriantu a fost jucată pe scena Centrului Cultural „Aurel Stroe” din Buşteni cu un excelent talent actoricesc de Dorina Roman şi  Dan Zorilă, actori ai Teatrului Particular Braşov. Piesa este o dramă modernă, cu un sfârşit tragic datorat suplinirii iubirii autentice, de care fiinţa umană are imperios nevoie, cu surogate toxice şi droguri.

Săptămâna s-a încheiat printr-un regal oferit, duminică 18 august, de Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal şi de maeştri solişti Marin Cazacu, la violoncel şi Liviu Prunaru cu celebra vioară Stradivarius.

După o absenţa de anul trecut de la „Zilele Culturii la Buşteni”, când nu a putut veni fiind în turneu în străinătate, Orchestra Română de Tineret s-a întors la locul de naştere. În urmă cu şase ani, pe 17 august 2010 la Buşteni, Orchestra Română de Tineret a avut premiera absolută la Buşteni, fapt care l-a făcut pe directorul orchestrei maestrul Marin Cazacu să declare, cu acea ocazie, că „Astăzi, la Buşteni, Orchestre Română de Tineret şi-a semnat Certificatul de Naştere” De atunci, în fiecare an, pe data de 17 august, a fost prezentă pe scena Centrului Cultural „Aurel Stroe”, cu excepţia anului trecut când a fost înlocuită de Romanien Sinfonietta Orchestra şi pianista Elisabeth Leinskaja.

Anul acesta Orchestra Română de Tineret au avut în program lucrări de Dan Dediu, Johannes Brahms şi Maurice Ravel şi i-a avut ca solişti la Concertul pentru violoncel şi vioară de Brahms, pe celebri Marin Cazacu şi Liviu Prunaru.

Bianca Ionescu

 

Bianca si Remus

 

Cazacu si Prunariu in concert

 

Cazacu si Prunariu

 

Concert Final MasterClass

 

Magie si iluzionism Ramini

 

Orchestra de tineret

 

Toxic Love

 

Toxic Love

 

Stanca si Roman

 

Seara Maestrilor

 

Seara Maestrilor

 

„Zilele Culturii la Buşteni” vor continua cu jazz in seara de luni 19 august, cu Anca Sigartău, marţi 20 august la ora 11.00 cu „Tineri muzicieni în dialog”  unde publicului buştenean i se va pregăti şi câteva surprize, şi de la ora 18.00 Un recital cu Mihaela Işpan, mezosoprană şi celebrul Costel Busuioc; miercuri, la ora 11.00, un recital de muzică tradiţională indiană, spectacol care nu afost trecut în programul „Zilelor Culturii la Buşteni” fiind contractat ulterior, iar după amiază la orele 18.00, va fi un recital de blues şi şlagăre celebre cu Victor Hoajă şi „Armonia Group” şi „Zilele Culturii…” se vor încheia cu festivalul „Buşteni Summer Hits” în care, pe perioada a trei zile (22,23 şi 24 august), 65 de copii şi adolescenţi se vor întrece în a interpreta muzică pop de la orele 15.00 până mai spre seară, iar seara vor fi recitaluri cu artişti consacraţi ai muzicii uşoare româneşti (Andrei Kerestely, Adrian Romcescu, Lucia Dumitrescu, Daniel Iordăchioae…)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *