ZILELE CULTURII LA BUŞTENI – O FRUMOASĂ POVESTE

  |  2.181 afișări

După un maraton de 16 zile, cu evenimente culturale de înaltă ţinută artistică în fiecare zi, uneori chiar şi câte două spectacole pe zi, a VI-a ediţie a „Zilelor Culturii la Buşteni” s-au încheiat sâmbătă în mod apoteotic cu Festivalul naţional de muzică pop pentru copiii şi adolescenţi „Buşteni Summer Hits”.

Blues

Ca şi în prima săptămână, cea de a II-a săptămână a Zilelor Culturii la Buşteni a avut o consistenţă artistică deosebită şi valoroasă:

 • Vineri, 09 august, dis de dimineaţă, la ora 11.00, au început ZILELE CULTURII LA BUŞTENI cu un spectacol pentru copii: recitalul muzical „Carnavalul animalelor”, cu muzică inspirata din viaţa animalelor şi din filme animate, interpretată la pian de Sorin Petrescu şi la clarinet, saxofon şi fluier de Dorin Cuibariu.Seara, aceiaşi artişti, au prezentat recitalul „Muzică pentru dans, film şi…cuvânt” cu muzică din filme celebre, şi cu lucrări amuzante din creaţia lui Erik Satie ( Sporturi şi distracţii) şi Leroy Anderson (Pisica valsează, Balet cu şmirglu şi Plink, Plank, Plunk!) încheind cu o « Suită transilvană » din creaţia lui Dorin Cuibariu.
 • Sâmbătă, 10 august, publicul buştenean şi cel aflat în tranzit prin Buşteni a avut parte de o seară de teatru. Două trupe de teatru, Anton Pann şi Fienckelbaum, cu tineri şi inimoşi actori profesionişti dar şi amatori, au prezentat piesa «Extaz şi agonie», o dramatizare inedită după nuvela «Două loturi» a lui I.L.Caragiale.
 • Duminică, 11 august, a fost o seară folclorică : Ansamblul « Poieniţa » din Drajna a prezentat, pe scena Centrului Cultural « Aurel Stroe » din Buşteni, spectacolul « La fântâna dorului », cu un minunat grup vocal feminin, cu solişti de muzică populară talentaţi şu cu un ansamblu de virtuoşi dansatori.
 • Luni, 12 august, a fost « Seara maeştrilor » : un recital extraordinar cu virtuoşii Valentin Gheorghiu la pian şi Gabriel Croitoru care au cântat pe vioara Guarnieri care a aparţinut lui George Enescu. În program : Antonin Dvořák: Sonatina Op.100, Ludwig van Beethoven: Violin Sonata No.1, Op.12 No.1 şi George Enescu: Sonata no.3 „In caracter popular romanesc”.Tot luni, în deschiderea recitalului, a fost un moment „In memoriam Paul Everac” cu evocări şi recitări din creaţia marelui dramaturg, trecut în veşnicie acum doi ani.
 • Marţi, 13 august, familia manoleanu „a cântat în familie”; mama, Bianca şi fiica, Stanca soprane iar Remus, tatăl şi Roman, fiul le-au acompaniat, cu rândul la pian dar au şi interpretat solo câteva lucrări din autori de renume.
 • Miercuri, 14 august, studenţii români şi străini, care au participat la cursurile de măiestrie de canto organizate de Fundaţia Culturală „Bianca”, au susţinut un regal de muzică înterpretând vocal arii şi duete din lucrări celebre. Ei au fost pregătiţi timp de două săptămâni, la Buşteni la Centrul Cultural şi la Sinaia, la Casa Enescu de pe Cumpătu, de cătra Maria Diaconu şi Ursula Ruttimann profesoare de canto la Haute Ecole de Musique din Geneva. La sfârşitul concertului toţi studenţii au primit, pe lângă aplauzele publicului, flori şi câte o diplomă de absolvire oferite de organizatori. Diplome de excelenţă şi flori au primit şi cele două profesoare.
 • Joi, 15 august, publicul, în special copiii, au avut parte de un spectacol de magie şi mentalism oferit gratuit de trupa „Ramini”. Pentru generozitatea cu care a răspuns invitaţiei de a participa la „Zilele Culturii la Buşteni”, trupa „Ramini” a primit, de asemeni, o diplomă de excelenţă din partea organizatorilor.
 • Vineri, 16 august, renumita soprană Bianca Ionescu, s-a prezentat publicului buştenean, într-o postură inedită, aceea de interpretă de şlagăre celebre din repertoriul românesc şi internaţional. Şlagăre celebre interpretate de Nat King Cole, Édith Piaf, Rita Pavone, Gershwin, Bocelli şi alţii, au fost scoase la lumină şi puse în valoare de minunata voce a Biancăi Ionescu spre încântarea publicului care a răsplătit-o, din plin, cu aplauze.
 • Sâmbătă, 17 august, a fost zi de teatru: Piesa „Toxic love” de Sorin Misiriantu a fost jucată pe scena Centrului Cultural „Aurel Stroe” din Buşteni cu un excelent talent actoricesc de Dorina Roman şi Dan Zorilă, actori ai Teatrului Particular Braşov. Piesa este o dramă modernă, cu un sfârşit tragic datorat suplinirii iubirii autentice, de care fiinţa umană are imperios nevoie, cu surogate toxice şi droguri.
 • Duminică, 18 august, de Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal şi de maeştri solişti Marin Cazacu, la violoncel şi Liviu Prunaru cu celebra vioară Stradivarius.
 • Luni, 19 august, o seară minunată de jazz cu cântăreaţa de origine română din Canada, elevă a regretatului Johnny Răducanu şi Anca Sigartău cunoscuta actriţă, de data aceasta, în postura inedită de cântăreaţă de jazz, două voci de excepţie într-o armonizare perfectă dar şi două pianiste talentate.
 • Marţi, 20 august, a fost o zi plină: Dimineaţa de la ora 11.00 a avut loc un recital „Tineri muzicieni în dialog” cu un sextet de corzi alcătuit din tineri muzicieni, membrii ai Orchestrei Române de Tineret care au interpretat „Suvenir de Florance” a lui Ceaikovski iar în pauzele dintre parţile sonatei, au recitat poezii din creaţiile personale dramaturgul, eseistul, scriitorul şi poetul Dinu Grigorescu, poetul Vasile Ioan Ciutacu precum şi Grigore Golubeanu referent la Centrul Cultural „Aurel Stroe” din Buşteni.Seara, la ora 18.00, cu o sală arhiplină, a avut loc un reagal de muzică vocală care, aşa cum au apreciat unele persoane avizate din public, ar fi putut avea loc foarte bine şi la Scala din Molano. Mihaela Işpan, mezosoprană la Opera Română din Bucureşti, o voce excepţională, şi bine cunoscutul Costel Busuioc, un talent nativ de certă valoare, nea plimbat cu vocile lor minunate prin „Arii şi duete, zarzuele şi canzzonete” celebre.
 • Miercuri, 21 august, din nou zi încăractă: dimineaţa la ora 11.00, cu o sală, deasemeni, plină, publicul a putut lua contact prin muzică, cu marea cultură indiană ascultând un program de muzică tradiţională indiană, interpretată de un grup de muzicieni din Timişoara la voce şi instrumente tradiţionale indiene. Evenimentul nu a fost cuprins în programul general al Zilelor Culturii întrucât a fost contractat ulterior.Seara, Victor Hoajă, colegul de scenă al lui Vasile Şeicaru, împreună cu formaţia sa „Armonia Group” au interpretat bleus-uri şi şlagăre celebre din repertoriul românesc şi străin.
 • În sfârşit, ultimile trei zile din Zilele Culturii la Buşteni, s-au desfăşurat sub semnul concursului, o competiţie muzicală aprigă, dar cu atât mai frumoasă, între copii şi adolescenţi talentaţi, împărţiţi pe cinci grupe de vărstă, în cadrul Festivalului naţional de muzică pop pentru copii şi adolescenţi „Buşteni Summer Hits” aflat la prima ediţie. Alături de concurenţi, au susţinut recitaluri şi vedete cunsacrate ale muzicii uşoare romăneşti (Lucia Dumitrescu, Florin Apostol, Daniel Iordăchioae şi Adrian Romcescu), care au fost şi membrii ai juriului. S-au decernat multe premii şi trofee, menţiuni şi premii speciale dar premiul cel mare, trofeul festivalului, l-a luat domnişoara  Catinca Popa din Bucureşti, unanim apreciată ca cea mai bună de către membrii juriului. Şi Primarul oraşului Buşteni, domnul dr.ec. Emanoil Savin a acordat Catincăi Popa şi familiei sale, drept premiu, un sejur de 7 zile la Hotel Alexandros din Buşteni. Cele două zile de concurs precum şi seara de gală, prin calitatea interpretării, prin obiectivitatea jurizării, prin organizare, prin minunata locaţie şi nu în ultimul rând prin calitatea publicului au făcut ca prima ediţie a festivalului „Buşteni Summer Hits” să fie o certă reuşită şi să ne dea convingerea că acest festival va fi reeditat mulţi ani de acum în colo şi va deveni un brand al Buşteniului.

 

Catinca Popa castigatoarea marelui trofeu

 

Costel Busuioc

 

Mihaela Ispan

 

Muzica Indiana

 

Participantii la festival

 

Recital Iordachioae

 

RSCN2462

 

Tineri muzicieni in dialog

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *